EL PART I LA FISIOTERÀPIA

El part i la fisioteràpia

Diuen i amb raó que el moviment és vida, i com a fisioterapeuta no se m'acut una millor definició per a tots els processos que engloben el cos i qualsevol procés de recuperació, evolució o vital.

Ja de petites necessitem el moviment perquè el nostre sistema nerviós formi la les vísceres, la musculatura i el sistema ossi, que ens farà estar de peu, caminar i viure.

Un embaràs en moviment  permet ajudar als processos fisiològics necessaris per reduir la intervenció mèdica i assumir el treball de part amb la millor situació per al naixement del nostre infant.
I és per això que des de ja fa anys a la preparació al naixement s'ha incorporat la nostra figura, la de la fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià (uroginecològica), per poder treballar la forma física de manera  concreta  per evitar les molèsties de l'embaràs, i preparar el cos per al treball de part, que en combinació amb la figura de la llevadora i tots els seus coneixements referents al part i a les cures del nadó et donaran els recursos i la informació necessària per viure el naixement del teu fill d'una manera conscient i plena. 

La preparació al part i el periné

El periné o sòl  pelvià és la musculatura que es troba al terra de la pelvis, conformant esfínters i sostenint el nostre úter, la bufeta urinaria i el recte.
És la musculatura que junt amb el treball respiratori se n'encarrega d'expulsar al nadó en el naixement, i és per això que pot ajudar molt una bona preparació d'aquesta musculatura.

.- NETTER, Frank. Netter. Atlas de Anatomía. 4a ed. 

Perquè es  important preparar-se per al part?

Ara ja coneixem la musculatura que s'encarrega que donem a llum. I és cert que les dones, només pel fet de ser dones som capaces de donar a llum, però cultural i socialment al nostre país el periné pràcticament no ha existit durant molts anys. No s'estudiava a les escoles quan es feia anatomia del cos humà, no se'n parlava i era una zona prohibida que les dones no podíem quasi bé ni mirar, i evidentment tampoc tocar.
Això al llarg de generacions ha provocat que no tinguem consciència corporal del nostre periné, i això no ens ajuda en el moment del part.
El cos ha de fer una despesa energètica gran en poc temps en una zona que no sabem com és, i sentim poc. I així es fa difícil.
Per això en la preparació al part intentem que preneu consciència del cos i apreneu a fer-lo servir de manera eficaç perquè el treball de part no s'allargui innecessàriament provocant debilitats i problemes en el post-part.

Quines millores notaré amb la part pràctica del curs?

.- Aprendràs "trucs" i exercicis  per pal·liar les molèsties dels últims mesos d'embaràs  (el mal d'esquena, cames inflades, ciàtica, rampes, punxades a les costelles,  dolor al púbis o al sacre, etc)

.- Aprendràs exercicis de respiració, postures per dilatar el dia del part, i tindràs recursos per preparar-te físicament a casa. Sabràs tot allò que pots sentir i fer quan et posis de part, i com gestionar el moment si estàs nerviosa.

.- Tractarem temes com el massatge perineal, i prendrem consciència,  i això ens ajudarà no només de cara al naixement sinó per tota la vida. La consciència perineal ens ajudarà a nivell postural i per millorar les relacions sexuals. 

.- Parlarem del post-part, i el procés corporal que viuràs com a recuperació després de donar a llum.  Necessitaràs dedicar-te un temps a cuidar-te i tornar a estar completament bé a nivell intern tant per fer "vida normal" com per estar preparada si penses en tenir un altre fill, i a nivell extern per recuperar la figura el màxim possible.

En definitiva tindràs la recepta estrella per a viure la maternitat d'una manera plena, conscient i preparada.

La nostra feina és ajudar-te, informar-te i preparar-te. Acompanyar-te en aquesta etapa vital per a què la visquis de la millor manera, ja que és un moment que no oblidaràs mai i intentarem  que el gaudeixis al màxim.

Sílvia Alonso
Fisioterapeuta uro-ginecològica

No. Col. 7830

Article publicat al blog de Llevadonas



Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Benvingut al món, fill

Un Camí per sempre

QUE ME LLEVO AL HOSPITAL? La Canastilla Real